Show simple item record

dc.contributor.authorFigueroa Quiñones, Joel Hiamir
dc.contributor.authorCjuno Suni, Julio Cesar
dc.date.accessioned2019-01-23T00:04:06Z
dc.date.available2019-01-23T00:04:06Z
dc.date.issued2018-02-27
dc.identifier.citationFigueroa-Quinones J, Cjuno J. Food addiction in Latin America. Medwave. 2018;18(1):e7171.es_ES
dc.identifier.issn07176384
dc.identifier.urihttp://repositorio.uladech.edu.pe/handle/123456789/8652
dc.description.abstractFood addiction is a disorder characterized by an uncontrollable desire to eat foods high in fats and sugars. These foods activate the brain reward system in a similar way to drugs generating the release of neurotransmitters such as dopamine and oxytocin which trigger a need to repeat the behavior. In developed countries in Europe, Asia, and North America, there are reports of food addiction in children, adolescents, university students, sexual minorities, women and the adult population that suffer from obesity or overweight. In Latin America, studies conducted in Chile report that 10% of university students suffer food addiction, while in Brazil 4% of adults have the same disorder. There are few studies on the prevalence of food addiction. Likewise, validations of diagnostic instruments and studies on the effectiveness of psychotherapy are required to modify behaviors in this disorder. La adicción alimentaria es un trastorno que se caracteriza por un deseo incontrolable de ingerir alimentos con alto contenido de grasas y azúcares. Esta dependencia se debe en parte, a que dichos alimentos activan el sistema de recompensa cerebral de manera similar a las drogas. Ello genera la liberación de neurotransmisores como la dopamina y oxitocina, lo cual desencadena una necesidad de repetir la conducta. En países desarrollados (en Europa, Asia y Norteamérica), existen reportes de adicción alimentaria en niños, adolescentes, estudiantes universitarios, grupos de minorías sexuales, mujeres y población adulta que padecen obesidad y/o sobrepeso. En Latinoamérica, estudios realizados en Chile reportan que 10% de estudiantes universitarios sufren adicción alimentaria, mientras que en Brasil 4% de adultos tienen el mismo trastorno. Los estudios sobre prevalencias de adicción alimentaria son escasos. Asimismo, se requieren validaciones de instrumentos de diagnóstico y estudios sobre la efectividad de la psicoterapia para modificar conductas en este trastorno.es_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherUniversidad Católica los Ángeles de Chimbotees_ES
dc.relation.isPartOfMedwavees_ES
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesses_ES
dc.sourceCentro de Estudios de Población, Universidad Católica los Ángeles de Chimbote, Ancash, Perues_ES
dc.subjectAdolescentes_ES
dc.subjectAdultes_ES
dc.subjectChildes_ES
dc.subjectFemalees_ES
dc.subjectFood Addictiones_ES
dc.subjectHumanes_ES
dc.subjectMalees_ES
dc.titleFood addiction in Latin America [Adicción alimentaria en Latinoamérica]es_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.identifier.journalElsevieres_ES
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#5.01.00es_ES


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record